TERAPIE CU ELECTROSTIMULARE
PREZENTARE
Electroterapia foloseste semnale electrice care interfera cu fluxul neurotransmitatorilor durerosi catre creier. Astfel se modifica mesajul de la nerv catre creier.
Din punctul de vedere fizioterapeutic, alterarea arcului durerii (nerv – creier – tesut periferic), fie ca pacientul prezinta episoade dureroase acute sau cronice, reprezinta o modalitate de tratament cruciala unde electroterapia se poate dovedi o resursa imporanta acolo unde metodele conventionale de tratament nu sunt la fel de eficiente.
De asemenea, electroterapia poate folosi in accelerarea procesului de vindecare acolo unde s-au produs leziuni tisulare.
Un dispozitiv electric imprastie impulsurile de-a lungul pielii.
Dispozitivul este conectat cu ajutorul unor fire de tensiune cu mici electrozi care sunt plasati pe piele, la nivelul zonei dureroase. Astfel se permite o incarcare electrica de intensitate mica la nivelul zonei dureroase.
Există doua modalitati de stimulare: stimularea cu frecventa inalta, prin stimularea anumitor fibre nervoase ce nu provoaca durerea, va trimite semnale catre creier ce vor bloca astfel alte semnale nervoase ce provoaca durere; stimularea cu frecvente joase favorizeaza producerea de endorfine, ce fac parte din sistemul nostru natural de combatere a durerii.
Stimularea cu frecventa joasa este mai putin comfortabila si poate fi tolerata între 20 și 45 minute, insa scaderea durerii va dura mult mai mult. Ședințele de tratament sunt aplicabile în funcție de situația pacientului.
CONTRAINDICATII
Persoanele epileptice; Pacientii ce prezinta aparate de tip pace maker sau sufera de alte problem cardiac; Pacientii la care sursa durerii nu este documentata; Anumite patologii ale pielii; Anumite zone la persoanele gravide.