MASAJ POSTNATAL
PREZENTARE
Imediat dupa nastere orice mamica se confrunta cu diverse probleme cauzandu-i un grad ridicat de stres (nopti nedormite, acomodarea cu un nou membru in familie) care ii poate provoca o depresie postnatala, frecventa în ultimul timp la mamici.
Masajul poate fi reluat dupa nastere imediat cum mamica se simte bine efectuandu-se un masaj de intesitate mai mica la inceput, iar dupa nasterea prin operatie cezariana se reincepe la recomandarea medicului sau in functie de particularitatile fiecarei mamici.
Masajul prenatal nu ajuta doar la eliminarea tensiunilor si stresului din aceasta perioada (previne depresia postnatala), ci si tonifiaza musculatura, ajuta la revenirea coloanei vertebrale si a oaselor bazinului care s-au dilatat în perioada de sarcina.
EFECTE
Masajul postnatal ajută întreg corpul, care a trecut prin schimbări majore în timpul sarcinii și nașterii, să se recupereze. Primele ședințe se pot începe la o săptămână – două după naștere, cu acordul medicului. Masajul postnatal are atât scop terapeutic, cât și rolul de a relaxa fizic și psihic mama.
În timpul unei ședințe de masaj crește volumul de sânge și de oxigen care pleacă spre mușchi și, astfel, elimini mai ușor toxinele.
Te simți relaxată, masajul ajutând la eliberarea de endorfine. Corpul secretă și oxitocină, care stimulează lactația. Manevrele delicate pe sâni ajută, de altfel, la deblocarea canalelor galactofore și reduc riscul de mastită.
CONTRAINDICATII
Masajul postnatal este contraindicat dacă mama prezintă complicații după naștere, are probleme de piele (bășici, coșuri, eczeme), suferă de hipertensiune sau are hernie.